Lördagens utflyktsmål blev ett besök på den ekologiska matmarknaden vid Gunnebo slott, "JORDENS MAT", som visade sig vara, inte bara en matmarknad utan där fanns även en mängd av andra ekologiska produkter. Där var en positiv stämning och fullt med glada människor trots ett ihållande småregn.
Självklart kunde vi inte låta bli att handla lite. Vi hittade en tidigare bekantskap,
SOCK DESIGNERS
svenskdesignade strumpor av ekologisk bomull med härliga mönster o färger, så vi passade på att fylla på strumpförråden eftersom vi bara har haft bra erfarenhet av märket innan.
Samt Eco Bride som vill inspirera fler till att arrangera ecobröllop. www.ecobride.se
En ny bekantskap var Cum Pane, en ekologisk bakverkstad i Majorna här i Göteborg.
De hade härliga bröd i sin monter samt egengjord marmelad, med en underbar filosofi bakom. Om du har frukt i din trädgård som du inte hinner med, orkar eller kan ta hand om så ring Cum Pane så kommer de och plockar den och ser till att frukten kommer till användning, de gör goda marmelader av dem. Förutom det hade de ekologisk torrjäst och bakpulver att köpa och vi investerade i en jäskorg som kommer göra vår bröd superfina o se ännu godare ut i framtiden. (bild)
På marknaden fanns det flera intressanta saker och en av dem som vi fastnade lite mer för var Gröna Gårdars köttboxar i olika storlekar, närproducerat kött från olika gårdar, som du beställer på deras hemsida. Vi ska läsa mer om detta på www.gronagardar.se .
Som en investering inför kommande vinter, för vi räknar med en kall vinter även i år, så köpte vi härliga tjocka ull-sulor av Leluma, www.leluma.se
Utöver det så fanns det kravmärkt honung i en mängd olika smaker, en ekologisk choklad som smälte på tungan ...för där fanns många smakprov att prova sig igenom, vad sägs om gravad hjortstek eller hjortkorv med bourgogne vin www.kobergvilt.se
Som avslutning, innan vi begav oss hemåt, passade vi på att ta en fika i deras extracafé i vagnslidret.
som visade sig vara en underbar lokal och efter det tog vi en kort promenad i deras kryddträdgård.
När vi sedan lämnade Gunnebo bröt solen fram igenom molnen och överallt glittrade det av vattendroppar.
Senare på kvällen bjöds det på kyckling & paprikgryta hemma hos oss, som hade fått puttra med både det ena och andra.
Skär kycklingfiléer i 3cm tjocka skivor, fräs dem tillsammans med en hackad rödlök & finhackad vitlök i ca 5min. Skär röd o gul paprika i 3cm långa skivor och låt dem fräsa med det övriga i ca 2-3min. Krydda med chiliflingor, dijonsenap (sockerfri), buljong( jästfri), honung, en touch av rosmarin , salt, svart & vitpeppar, och lite vitlöksolja smaksatt med rostad vitlök. Häll på krossade tomater och rött vin och låt puttra i ca 25min.
Under tiden som grytan fick puttra gjorde vi en tomatsallad på hackade tomater och sallad, finhackad rödlök, salt, svartpeppar, olivolja och balsamicovinäger.
Glöm inte att koka potatis o servera till.
Till detta njöt vi av både ekologiskt öl och fairtrade vin!
Dagens hembakade bröd var ett långpannebröd (ca 15st bitar).
Blanda 4dl havregryn, 1dl havrekli, 2dl rågmjöl, 1 dl rågkross, 0,5dl krossade linfrön. "Smält" jästen med 2tsk salt. Värm 4dl mjölk blandat med 3dl vatten och 2msk olja till fingervarmt. Blanda allt!
Tillsätt ca 8dl siktat dinkelmjöl, rör och arbeta till en bra deg, tryck ut den i en liten långpanna med bakplåtspapper i botten, nagga och låt jäsa under bakduk ca 30min. Skär i lagom stora rutor! Pensla med vatten och strö över havregryn om du vill. Grädda i mitten av ugnen på 225grader i 20-25min. Låt bröden kallna under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar